Életmód

Rengeteg civil halt meg a Harkiv elleni orosz rakéta támadásban

Az orosz hadsereg Grad típusú sorozatvető rakétákkal lőtte Harkivot. A rakéták üzletekbe és lakóházakba csapódtak be. Több tucatnyi civil meghalt és több százan szenvedtek sérüléseket .

A Harkiv elleni támadás brutálisvolt, főleg azért, mert lakóövezet volt a célpont és a lakosság. Ihor Terehov, Harkiv polgármestere közölte az áldozatok pontos száma egyelőre nem ismert, de tud 15 megsebesült katonáról és 16 sebesült civilről is.

„Harkiv Ukrajna szerves része, mi eszerint cselekszünk, és minden helyi lakos ezt támogatja, egy ökölben egyesültünk. A végsőkig kiállunk Ukrajna mellett. Olyan egységesek vagyunk, mint még soha” – hangoztatta Ihor Terehov polgármester.

Roman Szemenuha, Harkiv megye kormányzóhelyettese közölte, hogy jelenleg az orosz erők Harkiv sűrűn lakott lakótelepeit lövik, amelyekben több mint egymillióan élnek.

Ijesztő, tüzérséggel lőnek lakóházakra. A veszteségeket még nem lehet összeszámolni – mondta. Nem zárta ki, hogy az orosz megszállók újabb offenzívát indítottak a város bevételére.

A BM-21 Grad rakéta-sorozatvető a második világháborúból ismert „Katyusa” utódja, egy 122 milliméteres, legtöbbször Ural teherautóra szerelt rakétarendszer. Negyven indítócsővel rendelkezik, másodpercenként két rakétát képes kilőni. Maximális lőtávolsága körülbelül 40 kilométer. Mint általában a rakéta-sorozatvetők, a csöves tűzfegyverekkel – ágyúkkal, tarackokkal, aknavetőkkel – ellentétben a Gradok is kevésbé pontosak, viszont az összes rakétájukat rövid időn belül el tudják lőni, majd utána gyorsan tüzelőállást tudnak változtatni.í

(Horváth Szabolcs)

You may also like

Read More


Fatal error: Uncaught exception 'wfWAFStorageFileException' with message 'Unable to verify temporary file contents for atomic writing.' in /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:52 Stack trace: #0 /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/nullasujs...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 52