Kultúra

Kritikus szinten a Velencei-tó vízszintje

Nehezen éri el a várva várt vízszintet a Velencei tó. Bár december eleje óta engedik a vizet a Velencei-tóba, de az elért érték még mindig jóval alacsonyabb, mint a téli időszakban szokásos. A vízügy továbbra is elsősorban a tavaszi esőkben bízik.

Jelenleg is zajlik a Velencei-tó vizének pótlása, a Pátkai-tározóból még eresztik a vizet a tóba. Mindezt az Országos Vízügyi Főigazgatóság árulta el. A tó szintje korábban egy időben már tíz centiméteren belülre közelítette meg a valaha mért legkisebb (63 centiméteres) vízállást. Tavaly szeptemberben 72 centimétert mértek.

A vízügy víztározók segítségével igyekezett megoldani a problémát, de a Zámoly- és Pátkai-tározók vízminősége az enyhébb őszi időjárásban – többek között alga- és szervesanyag-tartalma miatt – ezt nem tette lehetővé. Amióta javult a vízminőség, ráadásul a környéken lehullott 30 milliméternyi csapadék is, a tó szintje az agárdi mércénél már 99 centiméteres volt. A mostani érték azonban még mindig elmarad a tó alsó szabályozási vízszintjétől, ami 130 centiméteres lenne a téli időszakban.

A tó fenntartható vízpótlásának további lehetőségeit az Áder János köztársasági elnök által alapított Kék Bolygó Alapítvány vizsgálja, a szakemberek egyelőre úgy látják, hogy az élővilág képes alkalmazkodni a vízállás szélsőséges helyzeteihez. Az átmenetileg alacsony vízállás a turisztikai és rekreációs igénybevételt nehezíti meg.

( Nagy A.)

You may also like

Read More


Fatal error: Uncaught exception 'wfWAFStorageFileException' with message 'Unable to save temporary file for atomic writing.' in /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/nullasujs...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35