Életmód

Megmenekülnek az erdők pár év múlva

Megszületett a vasárnap elkezdődött ENSZ-klímacsúcs első nagy megállapodása. Jó hír, hogy 2030-után egy fát sem vágnak ki.

A világ több mint 100 vezetője megállapodott az ENSZ éghajlatváltozási csúcskonferenciáján, hogy 2030-ig felhagynak a környezeti katasztrófát eredményező erdőirtásokkal, és új erdőket telepítenek. Az aláírók között van az amazóniai őserdőnek otthont adó Brazília is.

A cél megvalósítására privát forrásokból és közalapokból 14 milliárd fontot fognak költeni összesen, és bár a szakértők üdvözlik az elköteleződést, sokan szkeptikusak, hiszen a 2014-es New Yorkban tett ígéretet, miszerint legalább lelassítják az erdőirtások folyamatát, sem sikerült betartani. Ennek ellenére az erdők pusztításának befejezése életbevágóan fontos lenne, mivel a fák nagyban hozzájárulnak a globális felmelegedést okozó szén-dioxid megkötéséhez.

Azok az országok, amelyek most elkötelezik magukat a fakivágásokkal szemben – így Kanada, a már említett Brazília, Oroszország, Kína, Indonézia, az Egyesült Államok, Anglia és a Kongói Demokratikus köztársaság (a teljes listát itt találja) – a világ erdőinek 85 százalékát birtokolják.

Az ígéret többek között tartalmazza a fejlődő országok támogatását, hogy azok helyre tudják állítani az erdőktől megfosztott területeket, eredményesen tudják felvenni a harcot a bozót- és erdőtüzekkel, és támogassák az őslakosokat (hogy mennyire fontos az őslakosok szerepe az erdők védelmében, arról ebben a cikkben írtunk).

A megállapodók közül 28 ország kormánya döntött úgy, hogy az erdőirtás a jövőben nem játszhat szerepet az egyes élelmiszerek és mezőgazdasági termékek, mint a pálmaolaj, a szója vagy a kakaó, globális kereskedelmében. Az állattartásnak, a legeltetésnek vagy épp a pálamolaj-ültetvényeknek ugyanis hatalmas erdőterületek esnek áldoztául.

A világ legnagyobb pénzügyi cégei közül több mint 30 vállalat – beleértve az Avivát, a Schroderst vagy az Axát – ugyancsak megígérték, hogy a jövőben nem invesztálnak olyan tevékenységekbe, amelyek erdőirtásokkal hozhatók összefüggésbe.

A megállapodásban részt vevők ezen felül létrehoznak egy 1,1 milliárd fontos alapot, hogy megvédjék a Kongó-medence trópusi esőerdőit.

(TE)

You may also like

Read More


Fatal error: Uncaught exception 'wfWAFStorageFileException' with message 'Unable to verify temporary file contents for atomic writing.' in /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:52 Stack trace: #0 /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/nullasujs...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 52