Külföld

Lengyelország szembe megy az Unióval és nem fogadják el az EU ítéleteit

Lengyelország követi az angolokat. Vagy kilépnek vagy kihajítják őket az európai Unióból a mostani alkotmánybírósági döntésük miatt. Eszerint az Eu törvényei és ítéletei nem lesznek érvényesek rájuk, ami nonszensz. Úgy tűnik a lengyel politikusoknál valami nagyon elgurult és a demokráciából nem kérnek. Persze az Eu elleni hiszti érthető és kérdés más országok mikor hoznak hasonló döntést mint a lengyelek.

Ötször futott neki, de végül meghozta döntését Lengyelország alkotmánybírósága az uniós jogelsőbbség kérdéséről. Mateusz Morawiecki miniszterelnök még márciusban nyújtott be egy indítványt, melyben annak kivizsgálását kérte, hogy az uniós jog felülírhatja-e a lengyel alkotmányt. Erre azt követően került sor, hogy az Európai Unió bírósága határozatban ítélte el a lengyel kormánypárt igazságügyi reformját. A luxemburgi testület ugyanis kimondta: a bírákra vonatkozó fegyelmi felelősségi rendszerről hozott szabályozás ellentétes az uniós joggal.

Akár Varsó európai uniós kilépése is követheti a lengyel alkotmánybíróság csütörtökön esedékes állásfoglalását.

Azóta kerülgette az alkotmánybíróság a politikailag kényes kérdést, mígnem csütörtökön a konzervatív kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) javára döntött.

A döntés értelmében többségi véleményük szerint az Uniós tagságból nem következik az EU bíróság döntéseinek elsőbbsége, ahogyan az sem, hogy a csatlakozással Lengyelország lemondott volna szuverenetiásáról az Eu javára.

Sokak szerint a döntés Lengyelország kilépését vetíti elő az EU-ból. Az úgynevezett Polexit régóta téma az európai nyilvánosságban, erre reagálva Jaroslaw Kaczynski PiS-elnök elmondta, a kormánynak nincsenek ilyen tervei.

„A Polexit fogalma ellenzéki propagandisztikus találmány, Lengyelország az Európai Unióban (EU) akar maradni a szuverenitását megőrző államként; az uniós alapszerződésekkel ma visszaélnek, ezért pontosítani kell őket” – mondta Kaczynski.

A lengyel kormány elvesztette hitelességét. A PiS az egész EU ellen indított támadást– reagált a csütörtöki döntés hírére Jeroen Lenaers, az Európai Néppárt igazságügyi szakpolitikusa.

Az Európai Bizottság közleményben pedig azt írta: testületük fenntartja és megerősíti az unió jogrendjének alapelveit, vagyis az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, beleértve az alkotmányos rendelkezéseket is.

Az Európai Unió az értékek és a jog közössége, amit minden tagállamnak tiszteletben kell tartania. Az európaiakat megillető, az uniós szerződésekből eredő jogokat védeni kell, függetlenül attól, hogy hol élnek az Európai Unióban – fogalmazott a nyilatkozat, hangsúlyozva: az Európai Bizottság feladata, hogy biztosítsa az unió jogrendjének megfelelő működését. Ezért elemezni fogja a lengyel alkotmánybíróság döntését, majd határoz a további lépésekről. Szükség esetén élni fog az uniós szerződésekből eredő hatáskörével az uniós jog egységes alkalmazásának és integritásának biztosítása érdekében.

Tiltakoztak a döntés ellen Varsóban is, az Alkotmánybíróság épületéhez tüntetők vonultak ki a bejelentés után. Ugyanitt a lengyel baloldal sajtótájékoztatóján felszólította Morawieckit indítványának visszavonását, egyben párbeszédet sürgetettek az uniós intézményekkel a jogértelmezési vita orvoslása érdekében.

( TE)

You may also like

Read More


Fatal error: Uncaught exception 'wfWAFStorageFileException' with message 'Unable to save temporary file for atomic writing.' in /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/nullasujs...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35