Külföld

Újra utazhatunk Amerikába

Megegyezés született Washington és az Európai Unió között, hogy az USA feloldja az oltottak számára az uniós állampolgárokra vonatkozó, 2020 márciusa óta fennálló beutazási korlátozást. Hiába rendékeztünk oltási igazolvánnyal és friss tesztekkel beutazni nem lehetett ezekkel sem Amerikába. Érdekes, hogy Románia vagy épp Törökország nem volt tiltólistán. Az engedmény előreláthatóan a schengeni országok és az Egyesült Királyság állampolgárait érinti majd.

Az EU amerikai nagykövete, Sztavrosz Lambridisz ugyancsak azt írta a Twitteren, hogy reméli, hamarosan pozitív döntés születik az ügyben, és a cikk szerint akár már hétfőn bejelentés várható. Hétfő délután aztán több sajtótermék, köztük a CNN és a Guardian is arról írt, hogy a korlátozást novemberben oldhatják fel. Nem sokkal később a Fehér Ház is közölte, hogy 33 ország állampolgárai mentesülnek a korlátozás alól, amennyiben az utazás kezdete előtt igazolni tudják, hogy be vannak oltva és rendelkeznek három napnál nem régebbi, negatív Covid-teszttel.

A Politico cikke emlékeztet, hogy az Európai Bizottság és más diplomaták már hónapok óta nyomást gyakoroltak az Egyesült Államokra, hogy oldja fel az általuk igazságtalannak tartott korlátozásokat. Nemrégiben Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke is arról beszélt, hogy indokolatlan az uniós állampolgárok kirekesztése a beutazási könnyítésekből.

A jelenlegi szabályozás szerint, ha valaki az USA-ba történő utazás előtti két hétben az EU vagy az Egyesült Királyság területén tartózkodott, csak akkor léphet be az Egyesült Államok területére, ha amerikai állampolgár vagy annak közvetlen családtagja, rendelkezik zöld kártyával, vagy az elnöki rendeletek alóli mentességet (National Interest Exemption) élvez.

Tehát az oltási igazolvány sem ért semmit.Azonban Romániából vagy épp Törökországból belehetett utazni egy darabig de ezt is az elmúlt 1 hónapban már tiltotta az USA.

(Horváth Sz.)

You may also like

Read More


Fatal error: Uncaught exception 'wfWAFStorageFileException' with message 'Unable to save temporary file for atomic writing.' in /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/nullasujs...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35