Belföld

A kormányzat a hitel moratórium meghosszabbítására készül

Napokon belül kiderül, hogy a koronavírus járvány miatt bevezetett hitel moratóriumot a kormány megszünteti-e . A pénzintézetek már sürgetik az intézkedés feloldását, sok ezer családnak azonban a moratórium feloldása katasztrófális helyzetet okozna. Az Esti Újság úgy tudja a kormány a moratóriumot újabb hónapokkal fogja meghosszabbítani, főleg, hogy küszöbön van a negyedik hullám.

Szeptember első felében várható döntés a hiteltörlesztési moratóriumról – értesült a Portfolio. A jelenlegi konstrukció határideje szeptember 30-án jár le, az eredeti dátum június 30. volt, de két befagyott álláspont van egymással szemben. Az Esti Újság úgy tudja a kormány hosszabbítana, a bankok viszont már kivezetnék a moratóriumot, legfeljebb bizonyos rászoruló csoportok számára tennék lehetővé azt.

Ha a választások utánig maradna a moratórium, a személyi hitelesek több mint felének akár 40 százalékkal többet kéne visszafizetni.

A lap úgy tudja, hogy június óta nem történt érdemi előrelépés. Közben lezajlott egy nemzeti konzultáció, amelynek az eredménye még nem ismert, de a Portfolio szerint a kormány a rászorulóknak tenné lehetővé a hosszabbítást. A kérdés az, hogy ki számít rászorulónak, és ki dönt erről, az állam, a bank, vagy – ahogy eddig – maga az ügyfél.

Több bankot is megkérdeztek a helyzetről, a válaszokból kiderült, hogy folyamatosan csökken a moratóriumban résztvevő hitelek aránya, de ez az utóbbi hónapokban már nem elsősorban a kilépések, hanem a teljes hitelállomány növekedésének köszönhető.

(Cs.T.)

You may also like

Read More


Fatal error: Uncaught exception 'wfWAFStorageFileException' with message 'Unable to save temporary file for atomic writing.' in /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/nullasujs...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35