Autó-motor

A Ford motorolaj specifikációi

Minden jármű esetében rendkívül fontos, hogy a megadott specifikációnak megfelelő motorolajat használjunk. Így van ez a Ford esetében is, azonban ennél a gyártónál saját kenőanyag szabvány alapján történnek az előírások. Éppen ezért első ránézésre bonyolult lehet a megfelelő kenőanyag kiválasztása.

Az új jóváhagyások

A Ford saját kenőanyag szabványainak ellenére továbbra is elmondható, hogy a márkához tartozó autók túlnyomó többségéhez, legalábbis azok közül, amelyek ténylegesen előfordulnak az országutakon, tökéletesen megfelel egy Ford WSS-M2C913-C olaj.

Ugyan ez általánosságban remek választás, érdemes megismerkedni a többi szabvánnyal is, hiszen több esetben van jobb opció is. Hat különböző Ford motorolaj jóváhagyás van érvényben jelenleg, melyek lefedik azokat a követelményeket, amelyek a 2003 óta gyártott Fordokhoz használandó olajokkal szemben állítottak.

Ennek a jóváhagyásrendszernek a bevezetése pedig nem véletlenül történt. A Ford több különböző indokkal hozta meg ezt a döntést. Közrejátszott például a nagy teljesítményű motorok megjelenése, illetve az a tény is, hogy már külső beszállítóktól származó motorok is kerülhetnek az autóikba.

A szervizciklus is jelentősen megnövekedett, tehát a kenőanyagoknak hosszabb ideig kell helytállni. A környezetvédelmi előírásoknak megfelelően változtak a kipufogógáz utánkezelő rendszerek, valamint egyre nagyobb a hangsúly az üzemanyag-hatékonyság javításán.

A piaci körülmények is jelentős változásokon mentek át az elmúlt néhány évtizedben, így igencsak indokolt döntés volt létrehozni ezt a jóváhagyási rendszert. Azonban ez azon a tényen mit sem változtat, hogy az ügyfelek dolgát nem könnyítették meg ezzel.

Alternatív jóváhagyások

Habár célszerű a kifejezetten arra a célra gyártott kenőanyagok alkalmazása, vannak bizonyos alternatív motorolajok, amelyek használata elegendő, ha nem is ideális. Ezek a jóváhagyások lényegében azt a minimum szintű védelmet biztosítják, amivel az adott szervizintervallum és garancia megtartható.

Természetesen a javasolt jóváhagyások pontos követésével magasabb szintű védelmet élvezhetünk. Ezek az olajok jobb szolgálatot tesznek a kopással és lerakódásokkal szemben, sőt, gyakran nagyobb üzemanyag-megtakarítást is lehetővé tesznek.

Ennek ellenére bizonyos okokból előfordulhat, hogy az alternatív jóváhagyásra kell hagyatkoznunk. A legtöbb járműnél ezt a specifikációknál feltüntetve láthatjuk, azonban nem minden esetben. Egyes modell-/motorkombinációk esetében kizárólag csak a javasolt motorolaj van feltüntetve, ilyenkor nem is szabad mással próbálkozni.

Fontosabb típusok

Ugyan számos jóváhagyás létezik, nem mindegyik egyformán gyakori. Bizonyos specifikációk gyakrabban fordulnak elő, mint mások, így egyes kenőanyagokat több járműhöz is felhasználhatunk.

A megfelelő motorolajat legegyszerűbben pedig pontosan a megadott jóváhagyás segítségével lehet megtalálni. Az OlajShop.hu a legszélesebb kenőanyag kínálattal rendelkezik, és az egyszerűen kezelhető keresők segítségével biztosan megtalálja, amire szüksége van.

You may also like

Read More


Fatal error: Uncaught exception 'wfWAFStorageFileException' with message 'Unable to save temporary file for atomic writing.' in /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/nullasujs...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35