Kultúra

A terrorizmus miatt meghurcolt és elítélt két erdélyi magyar fellélegezhet vége a szenvedéseiknek

Kései vigasz. Kiengedték a börtönből azt a két erdélyi férfit, akiket terrorizmus miatt ítéltek el. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom aktivistái ellen a vád és az eljárás egyfajta politikai színjáték volt, de Beke István és Szőcs Zoltán, feltételes szabadlábra helyezését a Brassó Megyei Törvényszék most jogerős ítéletben hagyta jóvá.

Bekét és Szőcsöt még 2018 nyarán ítélte 5-5 év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti legfelsőbb bíróság, terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt. A magyar állami hírügynökség azt írja, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi, illetve erdélyi elnöke ellen hozott ítélet általános megdöbbenést váltott ki az erdélyi magyar közösség soraiban, hiszen az első fokon eljáró Bukaresti Táblabíróság megalapozatlannak tartotta az ügyészség által összeállított vádirat nagyobb részét, és csak 11, illetve 10 hónap börtönbüntetést rótt ki rájuk, amennyit már korábban vizsgálati fogságban töltöttek.

A két férfit a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) állította bíróság elé lehallgatott beszélgetéseikből, és a Beke István lakásán talált petárdák alapján.

A román hatóságok akkor arra következtettek hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Letartóztatásuk után hetekig tüntettek Kézdivásárhelyen. Jogerős elítélésük után több rendkívüli perújítási kérelmet nyújtottak be, de ezek mindegyikét elutasították a romániai bíróságok.

Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt romániai parlamenti képviselője az MTI-nek hétfőn délután azt mondta, mind Beke Istvánt, mind Szőcs Zoltánt a családja várta a börtön előtt. A képviselő korábban közvetítő szerepet töltött be a két kézdivásárhelyi férfi és a nyilvánosság között, miután mintegy negyvenszer látogatta meg őket fogva tartásuk idején. A romániai magyar politikus azt is közölte: a terrorizmus miatt elítélt férfiak kedden kézdivásárhelyi sajtótájékoztatón válaszolnak az újságírók kérdéseire.

A romániai bíróságok portálon hétfőn délután még csak a Szőcs Zoltánra vonatkozó ítélet kivonata volt olvasható, eszerint a törvényszéki bírák megalapozatlannak tartották, és elutasították az elsőfokú szabadon bocsátási határozat ellen benyújtott ügyészségi fellebbezést.

Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak 2020 májusa óta volt lehetősége feltételes szabadlábra helyezést kérni. Azóta négy ilyen kérelmet nyújtottak be. A börtön illetékes bizottsága a jó magaviseletük alapján valamennyi esetben ajánlotta a szabadon bocsátást. Beke István eddigi kéréseit rendre elutasították a bíróságok. Szőcs Zoltán szabadon bocsátását már két korábbi alkalommal is elrendelte a Brassói Bíróság, az ügyészség fellebbezése után azonban a Brassó Megyei Törvényszék megváltoztatta a döntést.

A terrorizmus vádjában bűnösnek talált férfiaknak büntetése hat hónap múlva jár le.

( T.D.)

You may also like

Read More


Fatal error: Uncaught exception 'wfWAFStorageFileException' with message 'Unable to save temporary file for atomic writing.' in /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/nullasujs...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35