Külföld

Elégtelent kapott Magyarország a korrupció elleni ténykedésére

Az Európa Tanács korrupcióellenes szakmai testülete a GRECO az elmúlt években összesen 18 ajánlást tett Magyarországnak a korrupció megelőzésére a parlamenti képviselők, a bírák és ügyészek körében. Ebből csak öt esetben sikerült megoldania a problémákat Magyarországnak, nos ez nem sok.

A szervezet legfrissebb jelentése szerint a hatóságok ezek közül ötöt hajtottak végre száz százalékosan, kilencet egyáltalán nem és hármat csak részlegesen.

A testület értékelési skáláján ez a teljesítmény a “globálisan elégtelen” minősítést kapta. Rajtunk kívül a vizsgált 46 országból hét teljesítményét ítélték ilyennek 2020 végén.

A beszámoló szerint a GRECO továbbra is várja, hogy az Országgyűlés vezessen be a lobbistákkal való kapcsolattartásra vonatkozó szabályokat, fogadjon el etikai és magatartási kódexet a képviselők számára, küszöbölje ki a lehetséges összeférhetetlenséget és biztosítsa a vagyonnyilatkozatok egységes formátumát. Továbbra is aggályosnak tartja a szervezet, hogy Magyarország – az ajánlás ellenére – nem vizsgálta felül az Országos Bírósági Hivatal elnökének azon jogosultságát, mely alapján beavatkozhat a bírói pozíciókra pályázó jelöltek kinevezési és előléptetési eljárásaiba.

Nem történt előrehaladás a legfőbb ügyész megbízatásának meghosszabbításával kapcsolatos eljárással összefüggésben sem, állapítja meg a GRECO.

A nemzetközi szervezet legkésőbb 2021. szeptember 30-ikáig várja az ajánlások teljesítéséről szóló részletes magyarországi beszámolót.

(Vámosi Krisztián )

You may also like

Read More


Fatal error: Uncaught exception 'wfWAFStorageFileException' with message 'Unable to save temporary file for atomic writing.' in /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/nullasujs...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35