Autó-motor

Miként és hogyan oldható meg a robogó ékszíj cseréje?

Milyen szerepe van az ékszíjnak a robogó zavartalan működése és használata kapcsán? Mikor válhat esedékessé az ékszíj cseréje? Illetve milyen úton és módon tudjuk kivitelezni akár saját magunk is az elszakadt vagy sérült ékszíj cseréjét?

A cikkben ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk majd kiemelten.

Megmutatjuk az ékszíj szerepét, egyúttal a cseréje kapcsán megfontolandó szempontokra is ki fogunk térni, miközben a hozzáértő szakszervizek fontosságára is felhívjuk a figyelmet.

Az ékszíj szerepe és fontossága a robogó zavartalan működése kapcsán

Az ékszíjat bordás szíj vagy pedig variátor szíj elnevezéssel is szokás emlegetni. Egyébként a robogó működésének az alapját képező automata váltó egység egy fontos részének számít. Amennyire hasznos eszköz, olyannyira számolni kell az időszakos cseréjével.

Kifejezetten olyan esetekben, amikor a robogó gond nélkül elindul, miközben a gázkart meghúzva is tapasztalhatjuk a gyors reakciót. Viszont az ékszíj szakadásának a tipikus jele az, amikor a gázhúzásra a kerék sehogy sem akar elindulni.

Ilyenkor jogosan sejtjük, hogy ideje lesz cserélni az ékszíjat. Nézzük is meg a művelettel kapcsolatos tudnivalókat.

Időnként bizony nem árt ellenőrizni az ékszíj fizikai állapotát

Az ékszíjra időről időre nem árt ránézni egyfajta proaktív jelleggel, mintegy megelőzve így a konkrét szakadást. Tipikusan a cserét indokló jelként aposztrofálható, hogyha a bordák között repedést látunk, illetve ha a szíj szélén futó zsinór bizonyos mértékben elválik magától az ékszíjtól.

Ilyen esetekben tényleg nincs mire várni, hanem ki kell csavarozni az oldal dekni csavarokat. Fontos, hogy az ékszíj rögzítése robogótípusonként eltérő lehet. Úgyhogy magát a munkát első körben célszerű inkább egyfajta feltérképezéssel kezdeni, feszegetés vagy törés-zúzás helyett.

Amint a használt és nem éppen ideális állapotban lévő ékszíjat sikerült szépen levenni a helyéről, onnantól kezdve máris áttérhetünk a csere kivitelezésére.

A robogó ékszíj cseréjének egyéb fontos tényezői és műveletei

A főtengely anyát ki kell csavarozni, majd pedig le kell venni az ékszíjtárcsát is. Amennyiben az ékszíjtárcsa környezetében alátétek is megtalálhatók, akkor kiemelten fontos megjegyezni ezek sorrendjét.

Amennyiben a szíj még nem szakadt el, úgy maga a levétel valamelyest egyszerűbb feladat. Az elszakadt ékszíjnál viszont minden egyes darabkát egyenként el kell távolítani. Miután ezzel megvagyunk, nem árt kicsit meg is tisztítani magát az ékszíjházat.

Az új ékszíj felhelyezése hasonló sorrendben történik. Nyilván előzetesen fel kell azt mérni, hogy a művelethez megvannak-e a megfelelő szerszámaink, illetve rendelkezünk-e a szükséges szaktudással. Hogyha valamelyik hiányzik, akkor jobban járunk, ha megbízunk egy robogószervizt a feladattal.

You may also like

Read More


Fatal error: Uncaught exception 'wfWAFStorageFileException' with message 'Unable to verify temporary file contents for atomic writing.' in /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:52 Stack trace: #0 /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/nullasujs...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 52