Gazdaság

Kínában is meglepődtek azon, hogy 60 euróért vett Magyarország Sinopharm vakcinát

Mennyiért veszi vajon a kínai államtól a vakcinákat a Fidesz-közeli vállalkozás ? Feltehetőleg a magyar állam érdekes múltú beszállítója sosem fogja nyílvánosságra hozni a szerződést. Nem lennénk meglepődve, ha busás haszont találnánk. Az Esti Újság kínai partnerei szerint a Sinopharm jóval olcsóbban adta a koronavírus elleni vakcinát a nyilvánosságra hozott 30 euró/db árnál. A méregdrága ár miatt még a New York Times is címlapjára vette a nagy magyar oltási bizniszt.

Az Orbán-kormány 30 eurót (átszámítva 36 dollárt) fizet a Sinopharm által gyártott vakcina egy adagjáért a szerződések alapján, amelyeket csütörtökön hozott nyilvánosságra Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ez azt jelenti, hogy a Sinopharm vakcinája az egyik legdrágább a világon – hívja fel a figyelmet a The New York Times.

A kínai oltóanyag nettó ára 30 euró adagonként, két adag Szputnyik V majdnem 20 dollárba kerül.

A lap egy belső dokumentumra hivatkozva emlékeztet, hogy ez kétszeres ár ahhoz képest, amennyit az Európai Unió ad egy dózis Pfizer/BioNTech-vakcináért. Az amerikai cég vakcinája 15,5 euróba kerül.

Az Esti Újság kínai informátorai szerint a Sinopharm vakcina jóval olcsóbb mint 30 euro/db. Legalábbis más országoknak úgy tudják a két dózist adta a kínai állami cég 25 euróért. Így picit furának tartják kínai forrásaink, hogy a magyar állam 30 euró/db áron vásárolta meg az oltóanyagot darabonknt azaz 60 eurót, dupláját fizette a két dózisért. Sőt a kínai forrásaink szerint éppen ezért kellett egy közvetítő cég, hogy a magyar állam drágábban kapja meg a vakcinákat, hisz Kínában, ha kiderülne, hogy ilyen brutális dupla áron értékesítették az oltóanyagot, akkor rögtön felmerülne a korrupció gyanúja és a Sinopharm illetékeseit a legsúlyosabb eljárás illetné.

Kínában az állami korrupcióért halál jár s ezt egyik hivatalnok sem meri megkockáztatni, hisz nincs aza pénz, amiért az életüket adnák oda.

A kínai informátoraink azt is elárulták, hogy a Sinopharm már hónapok óta várta a magyar illetékesek visszajelzését, hogy vesznek-e a szerből. Állítólag hetekig választ sem kaptak. Úgy tudjuk a Sinopharm 20-25 euróért ajánlotta az oltásokat a magyar illetékeseknek.

Az, hogy a magyar fél miért várt heteket a kínai felajánlásra nem tudni mi volt az oka. Az is nagyon érdekes, hogyha valóban 20-25 euróért lett a két dózis felajánlva, az a végére, hogy lett 60 euró ?

A tisztánlátás végett nagyon jó lenne, ha a magyar illetékesek nyílvánosságra hoznák a magyar cég és a Sinopharm közti szerződést, hogy elkerüljük a találgatásokat. Ha minden rendben van és a magyar beszállító 60 eueróért vette a két dózist, akkor azt nyugodtan nyílvánosságra hozhatja.

(cst)

You may also like

Read More


Fatal error: Uncaught exception 'wfWAFStorageFileException' with message 'Unable to save temporary file for atomic writing.' in /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/nullasujs...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35