Gardrób

Tömegével hullanak a flamingók

Valami nagyon nem stimmel Görögországban. Tömegével pusztulnak a flamingók. Az állatokkal mérgező anyag, ólom végzett a szakértők szerint.

Az elmúlt hetekben közel l 50 flamingó pusztult el az észak-görögországi Halkidikí félszigeténél, ami komoly sokkot okozott a helyieknek és a természetvédőknek egyaránt.. Az Agiósz Mamasz közelében található lagúnában talált állatokkal mérgezés végzett.

A flamingók gyakran fogyasztanak kisebb kavicsokat, melyek segítik az emésztésüket. Nem ritka azonban, hogy a kavicsok gyűjtése során lövedékek töredékeit is megegyék, ami ólommérgezéshez vezet.

Szófia Prouszali, a területen dolgozó egyik természetvédelmi szervezet állatorvosa szerint az érintett példányokat bizonyosan az ólom ölte meg, az anyag ráadásul az embereket is veszélyezteti. A szakember hozzátette, a nyugat-nílusi vírusra és a madárinfluenzára is tesztelték a tetemeket, a vizsgálatok negatív eredményeket hoztak. Prouszali úgy véli, a növényzetben további elpusztult egyedek várhatnak felfedezésre.

Agiósz Mamasz régiójában egy Natura 2000 terület húzódik, a térségben közel 60 madárfaj él. A környéken tavaly elsőként figyeltek meg Görögországban költő flamingókat.

Az ólom tartalmú lövedékek használata 2013 óta tiltott Görögország vizes élőhelyein. Az Európai Bizottság tavaly novemberben jelentette be, hogy az ilyen típusú töltényeket minden vizes élőhelyen be fogják tiltani. A szervezet szerint minden évben 4-5 ezer tonna ólom áramlik a fegyverekből az ilyen ökoszisztémákba.

(ajtai)

You may also like

Read More


Fatal error: Uncaught exception 'wfWAFStorageFileException' with message 'Unable to save temporary file for atomic writing.' in /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/nullasujs...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/nullasujsag/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35